27
nov

BRICK WALL

In architectuur is het soms de kunst om elementen die in je nadeel werken in je voordeel te gebruiken. Dingen die niet kunnen worden weggewerkt mogen best extra benadrukt worden. Zo kunnen sommige nadelen uiteindelijk zelfs trend worden en opzettelijk worden aangebracht.

Stalen kolommen die in de weg staan kunnen een extra functie krijgen door er een bar omheen te maken. Houten draagbalken in het plafond mogen best gezien worden. En een onoverkomelijke plafondverlaging kan worden voorzien van indirecte LED verlichting om een sfeervol effect te creëren. Noodzakelijke, maar storende elementen kunnen zo in een ruimte een prima functie krijgen.

 

Laten zitten en laten zien

Zo is het ongetwijfeld ook de ‘brick wall’ vergaan. Een oude stenen muur met een loslatende kalkpleister laag moet helemaal kaal gemaakt worden voordat deze weer kan worden afgestuukt. Een onaangename en tijdrovende klus. Bovendien mag er in een muur van een monumentaal pand niet worden gefreesd of geboord om leidingwerk aan te brengen voor bv een nieuwe keuken. Het maken van een voorzetwand van gipsplaat was tot voor kort de meest gangbare oplossing.

Maar eigenlijk is een dergelijke muur een rijk bezit, dat best gezien mag worden. De fraaie handgebakken stenen dragen bij aan het sfeervolle, doorleefde karakter van een oud huis.

Oude handgebakken stenenmuur

 

Trend

Van dingen die mooi zijn worden meestal al snel lelijke varianten gemaakt en dus duiken er inmiddels ´brick wall´ behangetjes op in rijtjeshuizen in Almere. Niet dat ik iets heb tegen rijtjeshuizen in Almere, maar de combinatie van die 2 staat mij wel tegen.

Maar een paar weken geleden zag ik tot mijn verrassing een oud fenomeen weer zijn intrede doen. De steenstrip!

Soms zijn steenstrips meer dan voldoende!

Die waren sinds de 70er jaren volledig van de radar! Mooie (handgebakken!) steenstrips op de muur blijken een prachtig effect te geven.

Het is natuurlijk ook een idee om bij een verbouwing te kiezen voor een binnenmuur van baksteen, ipv gasbetonblokken, en die dan gewoon in het zicht te laten.

Een stenen binnenmuur in het zicht laten geeft een stoer, industrieel effect.

Zo zie je maar: Als je maar lang genoeg wacht dan worden oude trends vanzelf weer nieuwe.