07
feb

HET TOCHT

Als het buiten koud is dan willen we het binnen zo snel mogelijk warm hebben. En als we binnen koken dan willen we zo snel mogelijk van de kooklucht af. Is het naar buiten blazen van grote hoeveelheden verwarmde lucht dan wel efficiënt?

Het is winter en ondanks verontrustende berichten over opwarming van de aarde vind ik het zo nu en dan toch nog aardig koud. Om de kou de baas te blijven, houden we de ramen en deuren gesloten en zetten we ook de roosters dicht die in de meeste huizen boven de ramen of deuren zijn gemaakt, zodat deze niet meer hinderlijk in onze nek staan te tochten. Open haard aan, kaarsje op tafel… gezellig!

Maar als we gaan koken dan moet de afzuigkap aan. En iedereen wil een goede afzuigkap, want het is niet fijn om uren na het koken de spruitjeslucht nog in huis te hebben hangen.

Dus wordt er vaak voor gekozen om een afzuigkap te nemen met een zo hoog mogelijke capaciteit (soms tot wel 1000m3 per uur!), want hoe meer capaciteit hoe minder kooklucht.

Meer pannen vragen om meer afzuigcapaciteit!

 

Technisch gedoe is saai

Een nieuwe keuken uitzoeken is natuurlijk hartstikke leuk! En ik kan me voorstellen dat allerlei theoretisch gedoe over luchtafvoer niet bovenaan het lijstje staat als je aan het bekijken bent wat voor geweldige apparaten en mooie materialen er allemaal voor je keuken te krijgen zijn!

Maar er komt toch wel het een en ander kijken bij het maken van een goede luchtafvoer. ‘Dat moeten jullie dan maar regelen, daar hoef ik me niet druk over te maken’, hoor ik je dan zeggen. En dat klopt. Dat regelen wij inderdaad ook.

Maar op dit punt zijn we toch een beetje roepende in de woestijn, want veel collega´s zullen je aandacht niet verspillen aan informatie die een remmende werking heeft op je aankoopplezier en bovendien de prijs verhoogt. Als je een keuken bij ons uitzoekt: Stop maar met lezen want het wordt allemaal tot in de puntjes geregeld!

Maar voor de mensen die willen weten hoe het zit:

Saai technisch gedoe

Een (te) hoge capaciteit van een afzuigkap past niet door een standaard kanaal. De kleinste doorgang of scherpste bocht in het kanaal bepaald de maximale luchtdoorvoer. Het is een beetje als het effect van het staan op een tuinslang.

Al staat de kraan helemaal open, er komt niet meer water door de slang dan er door past op de plek waar je op de slang staat.

Dit effect ontstaat eerder, als gebruik wordt gemaakt van een flexibel afvoerkanaal. Dat monteert wel lekker snel, maar de ringen in het kanaal creëren een turbulentie waar de motor tegenin moet blazen.

Alle lucht die naar buiten geblazen wordt moet ergens vandaan komen. Als je een keuken heb van 250cm hoog en een oppervlakte van 10 bij 10 meter, zo zien we ze overigens graag :-), dan zit daar 250m3 lucht in. Dan blaas je met bv. 1000m3 capaciteit de ruimte dus in een kwartiertje leeg. Er ontstaat een onderdruk die op een of andere manier gecompenseerd moet worden. Bijvoorbeeld uit het schoorsteenkanaal zodat de rook van de gezellig knetterende open haard de kamer in getrokken wordt. De afzuigkap zal (hoe langer deze aan staat) steeds meer geluid gaan maken en minder doen.

Ook hoor je vaak dat een afzuigkap ´tocht´ omdat na het koken de koude buitenlucht door het afvoerkanaal naar binnen wordt getrokken.

Randafzuiging energiezuinig

Een afzuigkap met een randafzuiging zorgt voor een effectieve manier van afvoeren van lucht. Warme lucht stijgt vanzelf op. Daar heb je geen capaciteit voor nodig. Zolang je zorgt dat de lucht´gevangen´ wordt binnen het luchtgordijn van de randafzuiging heb je aan een derde van de capaciteit al genoeg om hetzelfde effect te krijgen. Dat is veel energie zuiniger, al was het alleen al omdat je geen enorme aantallen M3 verwarmde lucht je huis uit blaast die moet worden gecompenseerd met koude buitenlucht.

Elektronische regelklep laat buitenlucht naar binnen als de afzuigkap aangaat.

Dat, in combinatie met het juiste afvoerkanaal kan veel problemen voorkomen. Toepassing van een vast (onbrandbaar) HR PVC kanaal bijvoorbeeld. Gladde kanalen met verlijmde koppelingen die bovendien geluiddempend werken. Bij voorkeur nog omkleed met steenwol, want het meeste geluid komt van de luchtverplaatsing in het kanaal en niet van de motor.

Als er ergens in dat kanaal een terugslagklep wordt gemonteerd dan voorkom je daarmee  dat lucht terug kan stromen nadat de afzuigkap uit is gezet.

Ook is het verstandig om ergens in de keuken, of aangrenzende ruimte, een elektronische regelklep te maken die kan zorgen voor luchtaanvoer.

Dat is een klep die in de buitenmuur komt met een buitenrooster (net als bij de luchtafvoer). De klep gaat open zodra de afzuigkap aan gaat en de onderdruk wordt dus automatisch gecompenseerd doordat de open verbinding met de buitenlucht kan zorgen voor luchtaanvoer.

Zo kan de haard weer aan en hoef je niet met oorwarmers op in de pannen te roeren! Het liefste zou ik nu nog trots vertellen hoe we water aan- en afvoer maken, maar dat zal ik je besparen!

Hoewel er, mezelf kennende, ongetwijfeld een moment zal komen, dat ik je ook daar over door ga zagen 🙂