13
jun

STEEDS MEER SPULLEN

Bij de aanschaf van een keuken speelt de prijs vaak een belangrijke rol, terwijl er te weinig aandacht wordt besteed aan de waarde. Want de werkelijke waarde wordt niet bepaald door de prijs.

We hebben steeds meer spullen. Jaar in jaar uit kopen we dingen die we vaak niet of nauwelijks gebruiken, maar ook geen afstand van kunnen doen. Dus willen we een groter huis of maken we een grotere uitbouw zodat er meer kasten in kunnen. Want spullen moeten worden opgeruimd.

De afgelopen 100 jaar zijn de uitgaven en consumptie per gezin zo enorm gestegen dat de grafiek die dit visualiseert meer weg heeft van een skischans. Dingen worden gemaakt en verkocht omdat daar aan wordt verdiend. Niet per definitie omdat ze een waardevolle toevoeging aan ons leven zijn.

Want als we meer verdienen dan kunnen we meer consumeren en daar worden we blij van. Tot het moment dat we iets nieuws zien waar we nóg blijer van denken te worden. Door te dromen van wat we willen, zijn we niet meer blij met wat we hebben.

Te weinig kasten of teveel spullen?

Materialistisch

Zijn we met z’n allen te materialistisch? Nee, we zijn niet materialistisch genoeg. We hechten te weinig waarde aan onze bezittingen. Ze zijn te vervangbaar en daardoor vaak te ondoordacht gekocht. Je kan beter minder dingen hebben waar je oprecht plezier van heb, dan een heleboel waar je niet naar om kijkt. En welke rol spelen de kosten als je van iets heel vaak, heel veel  plezier heb.

De aanschaf van zoiets essentieels in je huis als een keuken, doe je niet in een opwelling. Op een verloren zaterdag een keuken kopen op de woonboulevard, omdat het een actie of aanbieding is, kán haast niet leiden tot hét optimaal uitgedachte ontwerp dat maximaal aansluit bij al je woon- en kookwensen.

Vanaf/van-voor/alleen vandaag/eenmalige actie/prijsgarantie actiekeukens… Je kent ze wel.

Prijs

Bovendien; wat is prijs? Prijs moet gewoon gebaseerd zijn op wat iets kost. Niet op wat de verkoper er voor denkt te kunnen krijgen. Of je inderdaad, na een uitgebreide rituele dans van prijsonderhandeling, de beste ‘deal’ hebt zal je nooit weten. Daarom moet een prijs eigenlijk onderaan een transparantie specificatie staan, die is opgebouwd uit de inkoopprijs die de keukenleverancier betaald voor alle keukenelementen afzonderlijk, vermeerdert met een uurtarief voor het werk dat men er aan heeft gehad.

Dat geeft de keukenleverancier de ruimte om zo goed mogelijk, in plaats van zo snel mogelijk te werken. De verdiensten zijn dan niet hoger als aan de klant meer of duurdere dingen wordt verkocht, maar als er meer tijd wordt gestopt in de kwaliteit van het eindproduct en de adviezen die leiden tot deze kwaliteit.

Zo werken wij nu al heel lang en gek genoeg zou je verwachten dat iemand het idee inmiddels al zou hebben overgenomen,  maar blijkbaar is de huidige ‘deal cultuur’ bij iedereen te ingesleten.

Als je in een nieuwbouwwijk door de ramen kijkt dan zie je de huizen vol staan met ‘keukendeals’ . Keukens die uitblinken in het ontbreken van logica en individualiteit.

Waarde

Een poosje terug kregen wij de opdracht een keuken te maken in een mooi huis in Naarden. De klant had het huis recent gekocht en hun aannemer zou het gaan uitbouwen, zodat de keuken een lekkere ruime woonkeuken zou kunnen worden.

Toen ik van de aannemer het bericht kreeg dat de buitenmuren waren opgetrokken ben ik , gewapend met rolmaat en duimstok, naar Naarden gereden om alles op te meten. Op het moment dat ik de oprit op liep kwam ik tot het besef dat ik in dat huis 28 jaar geleden ook een keuken heb mogen leveren aan de vorige bewoners. Terwijl ik mijzelf tussen de steigers doorworstelde op weg naar de voordeur, borrelde in mijn herinnering de leuke gesprekken op die ik met deze bewoners heb gehad. Ik zag in de bouwcontainer delen liggen van de, door de aannemer gesloopte, constructie waar we destijds zoveel denkwerk in hadden gestopt. De keukenkasten moesten namelijk  ‘zwevend’  aan de muur komen, wat een hele opgave was gezien het gewicht van de laden en het granieten werkblad. We hebben toen een prachtige constructie laten maken bij een machinefabriek hier in Soest, die helemaal aan het oog ontrokken zou worden om het zwevende effect te creëren.

Toen de keuken eenmaal klaar was werd deze uiteraard trots getoond aan alle vrienden, buren en kennissen. Maar de trots gaat voorbij als het nieuwe er af is. Daarna bewees de keuken pas echt zijn waarde. Er zijn 28 jaar taartjes gebakken met de kinderen en misschien wel kleinkinderen. Er zijn feestjes gevierd, goede gesprekken gevoerd, spelletjes gedaan aan de keukentafel op regenachtige herfstdagen en gebarbecued bij de openslaande deuren op zwoele zomeravonden. De keuken is 28 jaar probleemloos lekker gebruikt. Op dit moment staat er een nieuwe Keukens & Meer keuken. Daar word ik nou blij van!