28
aug

HOE ‘GROEN’ IS JOUW WERKBLAD?

Recent is in het nieuws gekomen dat sommige Nederlandse werkbladenfabrikanten samenwerken met steengroeves die zich schuldig maken aan de kinderarbeid. Hierover hebben mij van diverse kanten wat vragen bereikt.

Keukens en Meer heeft bewust gekozen voor Arte di Granito in Helmond als leverancier. Een fabrikant die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. MVO gaat natuurlijk verder dan alleen maar een beetje kijken wat je inkoopt en verwerkt. Het gaat er ook om dat je probeert de wereld om je heen een stukje beter te maken. Ook als dat betekent dat deze inspanningen vrijwel onzichtbaar blijven voor de consument, en dus als verkoopargument vrijwel onbruikbaar zijn. Arte doet dat middels haar stichting, de Arte Responsible Stone Foundation, waarmee ze proberen de gehele productketen te verduurzamen en te bevrijden van kinderarbeid (onderzoek van de Landelijke India Wergroep uit 2017, uitgevoerd binnen 22 steengroeves liet zien hoe Nederlandse importeurs producten leveren die door kinderarbeid tot stand zijn gekomen.)

Het is een ‘mindset’ die veranderd moet worden.

Heel goed dat dit soort dingen zo nu en dan worden uitgelicht.

Dan wordt het kaf weer eens van het koren gescheiden 🙂

Arte di Granito werkt samen met The Forest Trust (TFT) aan duurzame winning van natuursteen.

Nu we het toch over werkbladen hebben

Graniet is een natuurlijk materiaal. Kleur- en structuur verschil in de onderlinge platen en partijen is dus onvermijdelijk en dat geeft het ook gelijk de charme die kunstmatige materialen niet hebben. Ook composiet heeft mineraal als hoofdbestanddeel en is dus onderhevig aan kleurverschil.

Het kan dus best zo zijn dat er een werkbladkleur wordt uitgezocht aan de hand van een kleurmonster die niet erg overeenkomt met de kleur die het werkblad uiteindelijk zal hebben.

Een keukeneiland met werkblad vervaardigd uit één stenen plaat.

Natuurlijk kunnen we aan de hand van meerdere kleurstalen van hetzelfde materiaal, en foto’s van gerealiseerde projecten, best een goede indruk geven van het effect dat een bepaald werkblad heeft op de uitgezochte keuken.

Maar bij Arte di Granito is iedereen (op afspraak) ook van harte welkom om de grote platen te bekijken waar de bladen van worden gemaakt. Het is zelfs mogelijk de plaat uit te zoeken waarvan je het werkblad gemaakt zou willen hebben. Sowieso leuk om eens te kijken hoe het er aan toe gaat bij een van de modernste steenverwerkers van Europa.

Ik weet: Het is niet naast de deur, maar een dagje Helmond kan best gezellig zijn, ja toch?!