10
jan

APPARATEN KIEZEN; HOE DOE JE DAT?

Ga je af op reviews, ervaringen van anderen, eigen ervaring met een bepaald merk of op wat de verkoper aanbeveelt?

Wat bepaalt de keuze?

Je kan je er heel makkelijk van af maken hoor. Een vaatwasser, een oven etc. ‘Doe maar van een goed merk’ en klaar ben je. Je kan weer wat afstrepen van je to-do-list als je een keuken uitzoekt. Maar niet iedere fabrikant is even goed in het maken van al haar apparaten.

Neff en Atag zijn beiden merken met een goede reputatie die elkaar qua prijs niet veel ontlopen. Neff maakt hele goede vaatwassers en Atag heeft al vele jaren een naam hoog te houden op gebied van ovens en gaskookplaten. Jammer voor Atag dat de laatste steeds minder gekocht worden.

Er zijn bovendien ook fabrikanten die zich echt hebben gespecialiseerd in de productie van één bepaalde groep apparatuur. Zo maakt Liebherr alleen maar koelkasten en Novy (bijna) alleen maar afzuigkappen en dat doen ze allebei buitengewoon goed.

‘Doe maar alles van een goed merk’ is op zich misschien geen slecht idee, maar dus geen garantie dat je voor alle apparaten de beste keuze hebt gemaakt.

Een afzuigkap van Novy waarbij ook de ombouw verlicht is.

Verwachtingen

Dat je in het verleden goede ervaringen hebt opgedaan met een bepaald merk zegt helaas niet alles. Natuurlijk; een goed merk is een goed merk. Die maken geen slechte spullen. Maar merken zitten niet stil. Die blijven doorontwikkelen en het is dan de vraag of ze dat gedaan hebben in een richting die voor jullie van belang is.

Zo heeft Miele zich de laatste jaren vooral bezig gehouden met het laten communiceren van haar apparaten met elkaar en met de gebruiker, daarbij de prijs van hun apparaten zoveel mogelijk in het oog houdend. Gaggenau heeft alle aandacht gericht op de levensduur en het beste kook- en bakresultaat, ongeacht de aanschafprijs. De vraag welk van deze twee merken beter is zal door iedereen anders beantwoord worden.

Ik denk dat de keuze voor het beste apparaat los staat van de keuze voor een merk. Het wordt bepaald door de verwachting die je er bij hebt. Wat wil je van een apparaat. Wie gaat het gebruiken en wat ga je er mee doen. Kookt altijd dezelfde persoon in het huishouden, wordt er wel eens gekookt voor grotere groepen mensen, maken de kinderen wel eens hun eigen pizza of cupcakes?

Dat soort dingen zijn allemaal belangrijk om te weten om tot een goed besluit te komen. En geloof mij; apparaten die precies doen wat je wilt dat ze doen, zijn een enorme bijdrage aan het gebruiksgemak en aan het plezier dat je hebt van je keuken.

Dus?

Dus zou je moeten kunnen vertrouwen op de aanbevelingen van de keukenleverancier. Die weet welke apparaten passen bij het design van je keuken en welke kleurencombinaties mogelijk zijn. Die heeft bij jullie geïnformeerd hoe de gezinssamenstelling is, of er een hobbykok of kokkin in de keuken staat of er veel wordt gewokt of gestoomd etc. etc. Die kan jullie precies vertellen welke apparaten het beste aansluiten bij jullie manier van koken, ongeacht het merk.

Maar……we weten allemaal dat verkopers niet bepaald onafhankelijke raadgevers zijn. Verkopers zullen over het algemeen bij voorkeur iets aanbevelen waar meer marge op zit, en dat hoeft niet per definitie iets te zijn waar je als gebruiker meer aan hebt.

Ook al een dood spoor.

Ja…dus?

Dus is dit een van de redenen dat wij onze verdiensten halen uit de tijd die we in een project hebben zitten. Niet uit een procentuele marge op de keukenelementen die we leveren. We maken van te voren een inschatting hoeveel uren er in een project gaan zitten en rekenen daarvoor een uurtarief. Dat is wel zo overzichtelijk.

Voor onze verdiensten is het dus volledig om het even welk apparaat voor welke prijs wordt aangeschaft zodat we vrij zijn om een onafhankelijk advies te geven. Want niet alleen de keukenmeubelen, maar zeker ook de keukenapparaten moeten maatwerk zijn!