10
jun

GROENE WERKBLADEN IN CORONATIJD

In een vorige blog gaf ik al aan dat er wat consternatie was ontstaan over het feit dat veel Nederlandse werkbladfabrikanten zich niet al te druk maken over kinderarbeid in de groeves waar ze hun graniet bestellen. Logischerwijs zijn het in de regel de fabrikanten die voornamelijk op prijs concurreren. Die maken zich minder zorgen over de ecologische of maatschappelijke gevolgen van hun winstbejag. Die regel gaat op voor vrijwel elke branche.

Onze werkbladen leverancier Arte di granito staat daar wat anders in. Naast het ontwikkelen van volledig recyclebare composiet werkbladen heeft Arte ook de “Responsible Stone Foundation” opgericht. In mijn blog ‘hoe groen is jouw werkblad’ had ik het er al over.

Corona

In een crisis die ontstaat door de Corona pandemie staan, door een teruglopende vraag, de prijzen nog verder onder druk. Een reden te meer voor veel fabrikanten om zich niet te bekommeren om bijzaken, want in tijden van nood red je eerst jezelf. Een pandemie blijkt bij uitstek een moment waarbij economisch belang haaks op maatschappelijk belang komt te staan, waardoor de filosofische vraag rijst hoeveel geld het mag kosten om een leven te redden.

Het zijn tijden van uitersten. Tijden die het slechtste maar ook het beste in de mens naar boven brengen. Tijden waarin ook helden opstaan.

Echte helden die dingen doen voor anderen, zelfs als dat ten koste van henzelf gaat. Dan denken we natuurlijk in eerste instantie aan de mensen in de zorg. Maar ook onder fabrikanten vinden we echte helden terug. Terwijl ieder bedrijf zich druk maakt over liquiditeitsproblemen, herstructurering en NOW maatregelen, stuurt Arte di granito het volgende bericht;

Situatie in India

We vinden het als Arte belangrijk om de waardeketen inzichtelijk te maken. Wereldwijd worden mensen geconfronteerd met de uitdagingen rondom het coronavirus, zo ook de werknemers in de groeves in India. Veel werknemers in de natuursteensector in India zijn arbeidsmigranten en hebben, nu het werk is stilgevallen, geen geld om te voorzien in hun dagelijks onderhoud. Ze kunnen niet terug naar de woonplaats waar ze vandaan komen en zitten vast zonder inkomen.

Deze situatie doet zich ook voor in de belangrijkste groeves waar Arte graniet inkoopt en tevens in het Arte Right To Education projectgebied. Vanuit Arte proberen we onze partners in India zoveel mogelijk te ondersteunen en staan we in nauw contact met de groeve eigenaren. De arbeidsmigranten in ons projectgebied worden op dit moment door groeve eigenaren opgevangen in de dorpen en voorzien van voedsel. De vraag is alleen hoe lang dit mogelijk is en vanwege het achterblijven van inkomen zal er naast armoede ook een groot voedsteltekort gaan ontstaan. Ook de kinderen in ons projectgebied waarvan de ouders elders wonen worden opgevangen. Arte blijft de dialoog met partners opzoeken en waar mogelijk bij te dragen. Samen met de NGO waarmee we samenwerken doen we er alles aan om een veilige leefbare situatie te creëren.

Bamboe

Daarmee beantwoordt Arte wat mij betreft de vraag of de prijs van een product belangrijker is dan de maatschappelijke en ecologische impact van de productie ervan. Voor ons reden om te gaan experimenteren met Bamboe keukens. We hebben al een paar prototypes van Bamboe keukenfronten gemaakt en ik verwacht binnenkort wat monsters te kunnen laten zien. Want goed voorbeeld doet volgen.