16
mrt

WEL OF GEEN QUOOKER?

De kokendwaterkranen van Quooker zie je in steeds meer huishoudens terug. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden in de aanschaf van een kokendwaterkraan?

Het ontstaan

Het verhaal achter de kokendwaterkraan is als een spannend jongensboek. Het zou mij niet verbazen als het ooit nog eens verfilmd wordt. Ik zal jullie de details besparen, maar het komt neer op inzicht, technisch vernuft en een ontembaar uithoudingsvermogen van één man, Henri Peteri; een man met een ijzeren wil.

Al was het alleen al door in de 2e wereldoorlog eerst te vechten tegen de luchtlandingstroepen, om vervolgens met een kano van Katwijk naar Engeland te varen om vanuit daar de strijd op de kruiser ms. Jacob v. Heemskerck voort te zetten. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze ingenieur en natuurkundige ook de rest van zijn leven niet stil gezeten heeft.

Bij Unilever zag hij in 1971 het merk Cup-a-soup ontstaan en hij bedacht dat het eigenlijk vreemd was dat je wel in een paar seconden soep kan maken en niet in een paar seconden kokend water.

Zo kwam hij er op om een product te ontwikkelen waar geen wezenlijke vraag naar was: Een kokendwaterkraan. Hij vroeg er in 1978 octrooi op aan. Niemand hoefde zo’n ding……men had tenslotte een fluitketel. Maar volhouden was Henri niet vreemd en nu, ruim 40 jaar later, worden er nog maar weinig keukens door ons geleverd zonder Quooker.

In Ridderkerk staat inmiddels een mega fabriek waar de twee zoons van Henri er voor zorgen dat zijn uitvinding in de hele wereld geleverd wordt. Natuurlijk zijn er tegenwoordig concurrenten die van het succes een graantje mee willen pikken, zoals Daalderop en Grohe.

De kokendwaterkranen van Quooker door de jaren heen. Wil je de uitgebreide onstaansgeschiedenis van Quooker lezen? Dan kun je hier terecht.

Steeds meer kokendwaterkranen komen op de markt. Maar waar Quooker inmiddels vele decennia bezig is geweest met de doorontwikkeling van hun product, hebben haar concurrenten in een relatief korte tijd op hun eigen manier het wiel uit moeten vinden. Zonder daarbij gebruik te kunnen maken van de patenten die een Quooker tot zo’n handig en degelijk apparaat maken.

En nóg zitten ze bij Quooker niet stil. De meest recente vinding is de Quooker Cube. Eén kraan geeft:

  • koud water
  • warm water
  • kokend water
  • gekoeld en gefilterd water
  • gekoeld, gefilterd en koolzuurhoudend water

En dat allemaal uit één kraan… Dus waarom zou je zo’n apparaat niet in je keuken willen? Er zijn in hoofdzaak 2 vragen die elke keer terugkomen als men die afweging maakt;

Gebruikt een Quooker niet ontzettend veel energie?

Het apparaat houdt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar 7 liter water elektrisch aan de kook. Kost dat niet heel veel stroom? Daar heeft de doorontwikkeling weer zijn werk gedaan. In de stand-by stand gebruikt de boiler 10W. Quooker is daarmee 60% zuiniger dan de zuinigste concurrent. Nadat je kokend water hebt gebruikt moet koud water uiteraard weer worden opgewarmd. Dan gaat het stroomverbruik drastisch omhoog.

De aansluitwaarde is (afhankelijk van het type Quooker) zo’n 2200W. Ongeveer hetzelfde als van een waterkoker.  Het verschil in stroomverbuik tussen een Quooker en een waterkoker zit dus in die 10W standby stand die ongeveer 20,- per jaar aan stroom zal kosten.

Daar staat tegenover dat de meeste mensen meer water in een waterkoker doen dan nodig is. Dat kost meer water en meer stroom om het extra water op te warmen. Het laat zich moeilijk uitrekenen, maar ik heb het idee dat je uiteindelijk qua jaarlijkse kosten ongeveer gelijk uit zal komen.

Veel Quooker gebruikers vullen hun pan met kokend water, om het vervolgens op de kookplaat door te laten koken. Dan hoef je niet in de buurt te blijven tot het water in je pan kookt, om het vervolgens lager te zetten. Wat energiezuiniger is laat zich misschien uitrekenen.

Een Quooker brengt 7 liter koud water in 20 minuten aan de kook met 2200W vermogen. Een inductiekookplaat zou dat in de boost functie (meestal ca. 3300W) dan in 14 minuten moeten doen om ongeveer evenveel stroom te gebruiken. Ik heb geen pan waar 7 liter in kan. Twee pannen van 3.5 liter is geen eerlijk vergelijk; die koken eerder dan 1 van 7 liter. Als iemand een inductiekookplaat heeft en een pan met 7 liter inhoud…ik hoor de uitkomst graag van je! Mijn inschatting is ook hierbij dat het elkaar niet veel ontloopt.

Kan je niet beter bronwater drinken?

Kan je niet beter bronwater drinken ipv gekoeld (koolzuurhoudend) leidingwater uit een Quooker? Leidingwater zit tenslotte vol met medicijnresten, bacteriën en drugsafval, als we alle onheilspellende berichten moeten geloven. Dan is bronwater toch veel gezonder?

Dat zou je kunnen denken. Maar helaas…. Ons kraanwater bevat medicijnresten, veelal uit de veeteelt, en chemicaliën uit de landbouw. Dat klopt. Dat schijnen ze er niet uit te kunnen krijgen.

Kraanwater, bronwater….uiteindelijk is of was het allemaal vervuild oppervlaktewater. Maar kraanwater gaat eerst door een zuiveringsinstallatie. Mineraal en bronwater niet. Dat wordt gelijk in een fles gestopt. Daardoor bevat het meer mineraalzouten en soms zoveel chemische componenten dat het (dankzij strenge kwaliteitsnormen) als drinkwater niet uit onze kraan zou mogen komen. Bovendien schijnt in 90% van de flessen meer dan 2x zoveel microplastic te zitten als in kraanwater.

In het ‘warenwetbesluit verpakte waters’ staat van 15 stoffen beschreven wat de maximale concentratie mag zijn. Voor kraanwater zijn eisen opgesteld voor 65 stoffen. Talloze flessen mineraal en bronwater voldoen daardoor niet aan de drinkwaternormen die aan kraanwater gesteld worden. Mineraalwater kan nitraten, sulfieten, fosfaten, chlorides, halogenen en overgangsmetalen bevatten, lees ik op internet.

Nou, daar moet ik dan toch nog eens over nadenken voordat ik het met een schijfje citroen en een ijsblokje op tafel zet. En…..ook uit mineraalwater zijn (net als bij kraanwater) geen medicijnresten gefilterd. 

Wel of geen Quooker?

Dat brengt ons terug naar de afweging of je wel of niet een Quooker in je keuken zou nemen. Onderstaand de voor- en nadelen op een rijtje;

Waarom niet?

  • De prijs. Een kraan en een waterkoker zijn een stuk voordeliger in aanschaf.
  • De ruimte die het inneemt in de spoelonderkast. De Quooker Cube neemt zo ongeveer een hele spoelonderkast van 60cm breed in beslag.

Waarom wel?

  • De Quooker Cube is een zinnig alternatief is op flessen bronwater. Het levert zonder twijfel een bijdrage aan het voorkomen van plastic afval.
  • Het filtert bacteriën uit het leidingwater, en dan heb ik het nog niet over de CO2 uitstoot bij de fabricage en transport van al die flessen bronwater.
  • Altijd direct kokend en gekoeld water is best handig.

Laten we dan tot slot tóch nog een keer naar de aanschafprijs van de Cube kijken. Die is fors hoor, dat zal ik niet ontkennen.  Maar het gekoelde en gefilterde water dat eruit komt kost in Soest 0,79 euro per 1000 liter. Dat is voordeliger dan 1 liter Spa blauw.

Dus als je de aanschafprijs van een Quooker Cube wil terugverdienen is er maar één advies: Doordrinken! Minimaal een halve liter per dag en met een jaar of 10 ben je uit de kosten.

Wel of geen Quooker? Ik wens jullie wijsheid!